Maannostietokanta 1:250 000, 1.1
Eurooppalaisen maankäyttö- ja ympäristöpolitiikan luomista on vaikeuttanut digitaalisen spatiaalisen maaperätiedon puute. Suomessakin maaperää koskevaa tietoa (dataa) on paljon tarjolla, mutta se on ollut hajallaan eri lähteissä, eikä sen pohjalta ole voitu useinkaan tehdä valtakunnallisia yleistyksiä. Suomen maannostietokanta suunniteltiin vastaamaan tähän tarpeeseen. Tietokannan toteuttivat Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus (MTT), Geologian tutkimuskeskus (GTK) ja Metsäntutkimuslaitos (Metla). Tietokanta laadittiin Euroopan maaperätoimiston ohjeen mukaisesti.Tekemisessä yhdistettiin uustuotantoa ja olemassa olevia tietovarantoja paikkatietoteknisiä (GIS) menetelmiä käyttäen. Pohjana käytettiin geologista maaperän yleiskarttaa, jonka kuviot edustavat metrin syvyydessä olevaa maalajia (ns. parent material). Keskeiset tutkimuskohteet olivat maalajikuvioiden yleistäminen GIS-menetelmin, tietokantaan tarvittavien suureiden johtaminen olemassa olevasta tiedosta ja muu ICT-menetelmien kehitys. Geofysikaalisten matalalentoaineistojen tulosten tulkinnalla voitiin rajata esimerkiksi liejuiset alueet ja erottaa ohutturpeiset ja syvät suot toisistaan. Suomalaisen luokittelun mukaisille maaperän yleiskartan kuvioille johdettiin maannosnimet WRB-2014 järjestelmän (World Reference Base for Soil Resources) mukaan.Näistä maannoskuvioista poistettiin alle 6,25 hehtaarin karttakuviot yhdistämällä ne viereisiin kuvioihin Euroopan maaperätoimiston ohjeen mukaan. Näin ollen maannoskuviot ja maaperän yleiskartan geometriat ovat varsin yhteneviä, joskaan eivät identtisiä. Kuviot yleistettiin edelleen vähintään 150 hehtaarin suuruisiksi maannosmaisemiksi sääntöjen mukaisella yhdistelyllä. Maalajien ja maannosten ominaisuustiedot koottiin tietokantaan hankkeeseen osallistuvien laitosten tuottamasta aineistosta
Maannosmaisema (15833 kuviota) ja maannoskuviot (n.500000 kuviota) koko Suomesta WRB -2014 luokituksella. Maannosmaisema osaa voidaan käyttää Euroopan tasolla maaperän tilaa uhkaavien tekijöiden (orgaanisen aineksen väheneminen, tiivistyminen, eroosio) riskialueiden rajauksessa. Sitä voidaan myös käyttää sovelluksissa, joissa vaaditaan kevyempää aineistoa palvelun nopeuden lisäämiseksi. Maannoskuviot soveltuvat kansalliseen käyttöön kaikissa maannosta ja sen ominaisuuksia hyödyntävissä sovelluksissa: esimerkiksi eloperäisten viljelymaiden osuuden arviointi ja erilaiset mallit. Kansainvälinen WRB-luokitus helpottaa kanssakäymistä tiedeyhteisön kanssa.
Simple
- Date (Revision)
- 2011-09-16
- Unique resource identifier
- http://paikkatiedot.fi/so/1000236
-
Paikkatietohakemiston asiasanasto
-
-
Maalajit (sedimentit)
-
- Use limitation
-
Käyttöoikeutta aineistoon ei saa luovuttaa edelleen ilman Maa – ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen lupaa. Luovutetaan vain luvansaajan sisäiseen käyttöön. Aineistosta saa ottaa normaalin varmuuskopion. Asiasta on sovittava erikseen, jos aineistoa käytetään • julkaisuihin (esim. lehdet, mainokset, esitteet, kirjat, raportit, kaupalliset julkaisut) • karttoihin (pohja- ja osoitekartat) • muihin kaupallisiin tarkoituksiin • Internet–palvelussa Yhdistellyn maannostyyppikartan omistus- ja tekijänoikeudet ovat yhteisesti MTT:lla, GTK:lla ja METLA:lla, jatkossa yhteisesti aineisto-oikeuksien haltijoilla. GTK:lla on omistus- ja tekijänoikeudet maalajikuvioiden geometriaan. Muilta osin oikeudet kuuluvat MTT:lle ja METLA:lle. Tekijänoikeutta suojaa tekijänoikeuslaki (404/61). Osoituksena aineistoon liittyvistä oikeuksista (tekijänoikeudesta) jokaisessa tietovälineessä, jolla aineisto toimitetaan, tulee olla viittaus sen omistajaan ja tekijään asianmukaisesti tilanteeseen soveltuvalla tavalla, esimerkiksi: ”Maannostietokanta 1.0 © MTT, © Metla, © GTK 200-” tai ”Copyright MTT, Metla, GTK 200-”. Lisäksi tulee olla maininta ”Aineiston kopiointi ilman MTT:n, Metla:n, GTK:n lupaa kielletty”.
- Access constraints
- Intellectual property rights
- Classification
- Unclassified
- Denominator
- 250000
- Metadata language
- Finnish
- Topic category
-
- Geoscientific information
- OnLine resource
- Maannosmaisema aineisto on ladattavissa neljässä osassa, sekä zip-pakattuina Esri-shapefileinä, että csv-muotoisena. ( WWW:DOWNLOAD-1.0-http--download )
- Hierarchy level
- Dataset
Conformance result
- Date (Publication)
- 2010-12-08
- Explanation
-
Metatiedot on määritelty GS-soil projektissa laaditun metatietoprofiilin mukaan perustuen (ISO/TS 19139:2007)
- Pass
- No
- Statement
-
Maannostietokanta versio 1.1, ensimmäinen päivitys
- File identifier
- 284ad867-f4cf-45db-9616-1f40226ab709 XML
- Metadata language
- Finnish
- Hierarchy level
- Dataset
- Hierarchy level name
-
Aineisto
- Date stamp
- 2020-05-28T13:29:23