• DEMO Paikkatietohakemisto
  •  
  •  
  •  

Vesipuitedirektiivin mukaiset vesimuodostumat

Vesipuitedirektiivin (Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2000/60/EY,23.10.2000) mukaisella pintavesimuodostumalla tarkoitetaan pintavesien erillistä ja merkittävää osaa, kuten järveä, tekoallasta, puroa, jokea tai kanavaa, puron, joen tai kanavan osaa, jokisuun vaihettumisaluetta tai rannikkovesien osaa. Pohjavesimuodostumalla tarkoitetaan. Direktiivin mukaan pohjavesimuodostumalla tarkoitetaan yhtenäisenä vesimassana akviferiin tai akvifereihin varastoitunutta pohjavettä.


Pintavedet jaotellaan vesienhoidon järjestämiseksi maantieteellisten ja luonnontieteellisten ominaispiirteiden mukaan tyyppeihin. Pintavedet voidaan nimetä tietyin edellytyksin keinotekoisiksi tai voimakkaasti muutetuiksi.


Pintavesimuodostumat kuuluvat johonkin seuraavista jaotteluryhmistä: järvi, joki ja rannikkovesi. Sama vesimuodostuma ei voi kuulua useaan jaotteluryhmään.


Pohjavesimuodostumat sisältyvät ympäristöhallinnon kartoittamiin ja luokittelemiin vedenhankintaa varten tärkeisiin ja vedenhankintaan soveltuviin pohjavesialueisiin (eli ns. I ja II luokan pohjavesialueet).


Aineisto sisältää vesienhoidon suunnittelun 2. suunnittelukauden mukaiset vesimuodostumat, jotka on raportoitu EUlle vuonna 2016. Aineisto kuuluu SYKEn avoimiin aineistoihin (CC BY 4.0).

Simple

Date (Revision)
2017-05-09
Identifier
FI / 1002003
owner
  Suomen ympäristökeskus

GEMET - Themes, version 2.3

  • Pintavesi

GEMET - INSPIRE themes, version 1.0

  • Aluesuunnittelun, rajoitusten ja sääntelyn piiriin kuuluvat alueet ja raportointiyksiköt

INSPIRE priority data set

  • Rivers (Water Framework Directive)
  • Water bodies (Water Framework Directive)
  • Lakes (Water Framework Directive)
  • Surface water bodies (Water Framework Directive)
  • Directive 2000/60/EC
  • Coastal waters (Water Framework Directive)
  • Groundwater bodies (Water Framework Directive)

Paikkatietohakemiston asiasanasto

  • Ei-Inspire

Use limitation

Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen http://www.syke.fi/fi-FI/Avoin_tieto/Kayttolupa_ja_vastuut

Access constraints
License
Classification
Unclassified
Denominator
10000
Metadata language

fin

Topic category
  • Environment
N
S
E
W
thumbnail


Reference system identifier
EPSG / ETRS89 / ETRS-TM35FIN (EPSG:3067) / 7.4
Distribution format
  • ESRI Shapefile ( 3.x )

OnLine resource
http://www.syke.fi/avointieto
Hierarchy level
Dataset

Conformance result

Date (Publication)
2010-12-08
Explanation

Sääntöjenmukaisuutta ei ole vielä arvioitu.

Pass
No
Statement

Vesimuodostumat on määritetty ELY-keskusten ympäristö- ja luonnonvarat -vastuualueilla ympäristöministeriön ohjeiden mukaisesti.


Suomen rannikkovedet on tyypitelty jakamalla ne laajahkoihin alueisiin niiden luontaisten ominaispiirteiden perusteella. Rannikkovesien pintavesimuodostumia rajattaessa on otettu huomioon myös ihmisen toiminnan aiheuttamat muutokset. Rannikkovesien muodostumat ovatkin tyypiteltyjen alueiden osia. Järvet ovat pintavesimuodostumien määrittelyn kannalta selkeitä ja ne vastaavat pääosin ympäristöhallinnon järvirekisterissä esitettyjä alueita. Järvirekisterissä oleva järvi on voitu jakaa erillisiin pintavesimuodostumiin, jos järven eri osien ominaisuudet (kuten syvyys tai humuspitoisuus) ovat niin erilaiset, että se haittaa järven tyypin määrittämistä ja tilan luotettavaa arvioimista. Osien vähimmäispinta-alaksi suositellaan 5 km2. Vastaavasti järvirekisterissä erillisinä altaina olevat järven osat voidaan yhdistää silloin, kun se on tyypittelyn kannalta perusteltua. Joen pääuoma, sivujoet ja latvahaarat on jaettu kukin omiksi pintavesimuodostumikseen. Jos uoma on hydrologis-morfologisten olosuhteiden vuoksi tarpeen jakaa kahdeksi tai useammaksi pintavesimuodostumaksi, rajakohtana käytetään kohtaa, jossa virtaama muuttuu olennaisesti. Järvialtaiden pirstomat, erilliset lyhyet jokipätkät, jotka ovat kokoluokaltaan keskenään samanlaisia, voidaan yhdistää yhdeksi muodostumaksi.


Pohjavesialueita on maassamme kartoitettu järjestelmällisesti jo noin 30 vuoden ajan. Pohjavesialueiden rajaus perustuu pelkästään luonnontieteellisiin tekijöihin niiden tietojen pohjalta, jotka ovat kartoitushetkellä käytettävissä. Pohjavesialueen hyvin vettä läpäisevä osa eli niin sanottu muodostumisalue on rajattu siten, että tällä alueella maaperän vedenläpäisevyys maanpinnan ja pohjavedenpinnan välillä on vähintään hienohiekan läpäisevyyttä vastaava. Muodostumisalueeseen kuuluvat myös sellaiset pohjavesialueeseen välittömästi liittyvät kallio- ja moreenialueet, jotka olennaisesti lisäävät alueen pohjaveden määrää. Pohjavesialueen raja osoittaa sitä aluetta, jolla on vaikutusta pohjavesiesiintymän veden laatuun tai muodostumiseen. Raja on pyritty ulottamaan hyvän tiiviysasteen omaavaan maaperään asti. Kaikissa tapauksissa rajausta ei ole voitu ulottaa tällaisiin kerrostumiin (esimerkiksi pohjavesialueilla, joissa vettä läpäisevä maaperä jatkuu pitkälle varsinaisen muodostumisalueen ulkopuolelle). Pohjavesialueen ulointa rajaa ei ole näissä tapauksissa piirretty hydrogeologisin perustein, vaan se on pyritty tekemään maastossa helposti havaittavaksi.


Pohjavesimuodostumiksi on valittu I ja II luokan pohjavesialueet. Aineistossa ei erotella muodostumisalueen ja varsinaisen pohjavesialueen rajaa, vaan alue kuvaataan yhteinäisenä.

File identifier
cfc5795e-e56d-43e6-a36c-09db72c5146a XML
Metadata language
Finnish
Hierarchy level
Dataset
Date stamp
2019-06-05T12:05:11
pointOfContact
  Suomen ympäristökeskus
 
 

Overviews

overview
thumbnail

Spatial extent

N
S
E
W
thumbnail


Keywords

GEMET - INSPIRE themes, version 1.0
Aluesuunnittelun, rajoitusten ja sääntelyn piiriin kuuluvat alueet ja raportointiyksiköt
INSPIRE priority data set
Coastal waters (Water Framework Directive) Directive 2000/60/EC Groundwater bodies (Water Framework Directive) Lakes (Water Framework Directive) Rivers (Water Framework Directive) Surface water bodies (Water Framework Directive) Water bodies (Water Framework Directive)
Paikkatietohakemiston asiasanasto
Ei-Inspire

Provided by

logo

Share on social sites

Access to the portal
Read here the full details and access to the data.

Associated resources

Not available


  •  
  •  
  •